
MATOlog CURE Mittaustarkkuusvertailu
7 elokuun, 2023Tuore tutkimus haastaa betonirakenteiden perinteiset mittausmenetelmät
MATOlogin tilaama tutkimus Tampereen yliopiston rakennusfysiikan laitokselta osoittaa, että vähähiiliset betonit käyttäytyvät poikkeavasti verrattuna perinteisiin betonilaatuihin. Vihreän betonin kosteusmittaus ja pinnoituspäätös pelkästään suhteellisen kosteuden RH%-mittauksen perusteella vaativat uudelleentarkastelua. Tutkimuksessa käytetty menetelmä ja tapa tarkastella kuivumista on varsin yhtenevä Betoniyhdistyksen tuottaman Vähähiiliset Toimivat Betonilattiat (VHTBL) hankkeen kanssa.
Tutkimusta varten suunniteltiin tutkimusprosessi sekä valmistettiin tutkimuksessa käytetyt uuden teknologian anturit. Tampereen yliopiston tutkijat suorittivat mittaukset, tulkitsivat tutkimuksen tulokset sekä laativat tutkimus-selostuksen.

Betonirakenteiden kuivumisessa ei ole perinteisesti huomioitu betonirakenteiden absoluuttista kosteutta eikä kosteusvirtaa rakenteen sisällä. Tutkimuksessa käytettyjen betonilaatujen kosteudensiirto-ominaisuudet poikkesivat merkittävästi toisistaan. Betonilaatujen kuivumista seurattiin sekä punnitsemalla, että mittaamalla MATOlogin rakennetta rikkomattomalla jatkuvatoimisella betonianturilla. Punnitustulokset osoittavat tutkimuksessa käytetyn tyypillisen vihreän betonin sitovan itseensä merkittävästi enemmän vettä verrattuna perinteisiin betonilaatuihin. Tämä haihtumiskelpoinen fysikaalisesti kiinni oleva vesi ei tule ilmi suhteellisen kosteuden mittauksessa. Tästä voi syntyä mielikuva, että vihreä betoni kuivaa nopeammin kuin perinteiset betonit.
Kyseessä on kuitenkin kosteuden erilaiset siirto-ominaisuudet, joiden ymmärtäminen auttaa betoniteollisuutta vihreiden betonilaatujen kehittämisessä sekä työmaita päällystettävyyden että kosteudenhallinnan optimoinnissa. Siirto-ominaisuuksien tulkitsemiseen tarvitaan uutta mittateknologiaa, joka mittaa kosteusvirtaa betonirakenteiden sisältä.
Tutkimuksessa verrattiin myös porareikämenetelmän aiheuttamaa virhettä mitattavaan kohtaan. Tuloksista näemme ensimmäistä kertaa kuinka merkittävä ja pitkäkestoinen rakennetta rikkovan menetelmän aiheuttama virhe ja tasaantumisaika ovat.
“Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella ymmärrämme paremmin eri betonilaatujen kosteuskäyttäytymistä ja MATOlog voi ottaa käyttöön betonirakenteen absoluuttisen veden sekä kosteusvirran mittaamisen. Katsomme näiden tuovan lisäarvoa vihreiden betonirakenteiden kosteudenhallintaan.”
Marko Oikarinen, CDO
marko.oikarinen@matolog.com